I rädslans (hederns) namn

Hedersvåld representerar en av de mest komplexa och smärtsamma aspekterna av mänskligt beteende, där familjeband och traditionella värderingar kolliderar med individens frihet och rättigheter. Denna föreläsning tar dig med på en resa in i hjärtat av hedersvåldets dynamik, där kulturella, sociala och ekonomiska faktorer spelar en avgörande roll.

Varför sker hedersvåld? För många familjer står heder högst på agendan, där föräldrar och släktingar känner ett tungt ansvar att vaka över barnens beteende för att säkerställa familjens rykte inom samhället. Denna föreställning om heder kan leda till extrema åtgärder, inklusive fysiskt och psykiskt våld, för att ”återställa” familjens anseende om traditionella normer anses ha överträtts.

Rädslan för förlust av kontroll är en annan kritisk drivkraft bakom hedersvåld. I vissa kulturer och religiösa sammanhang ses barn som en förlängning av familjen, där föräldrarnas status och makt är intimt förknippade med barnens lydnad. När ett barn utmanar dessa normer och värderingar, kan det uppfattas som ett direkt hot mot familjens struktur och föräldrarnas auktoritet.

Vad kan vi göra? Genom att öka medvetenheten och kunskapen om hedersvåld, strävar vi efter att bryta det våldsspiral som präglar många familjer och samhällen. Det är en kollektiv ansträngning som krävs för att bekämpa detta förtryck och främja värderingar som respekt och jämställdhet.

Denna föreläsning är inte bara bildning; den är en uppmaning till handling – en vägledning för hur vi tillsammans kan arbeta för att göra en verklig skillnad i kampen mot hedersvåld.

En tankeväckande föreläsning utlovas – en som utforskar de djupaste vrårna av mänskliga relationer och samhällets strukturer, och hur vi kan navigera framåt mot en mer jämlik och rättvis värld.

Ämnen

Heder, hedersvåld, ungdomar, vuxna, våld i nära relation

Målgrupper

Lärare, myndigheter så som handläggare och utredare socialtjänst och polis, fritidsledare, utbildningar och verksamheter riktade mot barnomsorg, ungdomar och unga vuxna, gymnasieklasser

Längd

Anpassningsbar. Bäst som 150 minuter. Minimum 60 minuter.